Etapa 4: Echipe

Lista mea: Echipe

Ascunde detalii

Întreținerea relaţiilor cu specialiștii

Finalizare Finalizare!

Este obligatia ta prin lege (Legea nr 50/1991) sa urmaresti executia lucrarilor. Arată încredere faţă de echipa de constructori, dar verifică în mod regulat munca lor. Fii sigur pe tine şi pune întrebări la care trebuie să aştepţi răspunsuri concrete şi corecte. Dacă ai îndoieli, solicită opinia proiectantului general (uzual arhitectul), care să te reprezinte alaturi de dirigintele de satier. Obligatiile dirigintelui de satier sunt importante si variate. Asigura-te ca in cazul in care nu reușești să comunici cu echipa, poți renunţa la serviciile constructorului in baza obligatiilor contractuale. Trebuie să te mişti repede, deoarece şi tu eşti responsabil pentru rezultatul final care în acest caz este casa visurilor tale.

Ascunde detalii

Antreprenori în construcţii

Finalizare Finalizare!

Stabileşte dacă, pe perioada derulării lucrărilor, vrei să colaborezi cu o singură echipă (antreprenor general) care oferă servicii complete în construcţii, cu mai multe firme specializate în astfel de servicii sau cu muncitori calificaţi pe domeniile pentru care dispun de atestate. Prima variantă poate fi costisitoare, dar economiseşti timp. Pe de altă parte, dacă alegi să colaborezi cu antreprenori pe diferite domenii, va fi nevoie de contribuţia ta în coordonarea activităţii acestora.

Ascunde detalii

Echipa de zidari

Finalizare Finalizare!

Pregăteşte o listă cu întrebări pentru constructor și află în acest mod cum poți găsi o echipă bună de zidari. Interesează-te ce trebuie să conţină contractul semnat cu constructorul în așa fel încât colaborarea să fie una bună şi lucrările să fie realizate conform planului şi la termen.

Ascunde detalii

Responsabilul tehnic

Finalizare Finalizare!

Responsabilul are un rol foarte important organizarea lucrărilor pe şantier. El supraveghează construcţia şi răspunde pentru respectarea prevederilor şi planurilor în realizarea lucrărilor, pentru respectarea condiţiilor de igienă şi de protecţia muncii. Angajatorul responsabilului tehnic este antreprenorul general, iar astfel cresc şansele ca realizarea investiţiei să fie executată în mod profesional şi calitatea va fi una optimă.

Angajarea unui responsabil tehnic este prevăzută prin lege. La finalizarea construcţiei acesta va întocmi şi depune o declaraţie la autoritatea în construcţii. Forma acestei declaraţii este stabilită în ordonanţa de guvern 191/2009. (IX. 15.) 14. §.

În cazul în care nu ai semnat un singur contract cu un constructor general, ci apelezi la serviciile mai multor specialişti în finisaje, pentru fiecare domeniu în parte antreprenorul (specialist în structuri, inginer instalaţii, electrician) trebuie să dispună de un responsabil tehnic. Responsabilul tehnic va răspunde pentru realizarea muncii acestora.

Ascunde detalii

Arhitectul

Finalizare Finalizare!

Arhitectul este partenerul tău pe durata construirii casei. Te ajută să iei deciziile tehnice corecte și să coordonezi activitatea de pe șantier.

Lista mea: Documentele privind construcţia

Ascunde detalii

Documentele privind construcţia

Finalizare Finalizare!

Receptia constructiei reprezinta confirmarea realizarii acesteia, si se realizeaza in baza documentatiei de executie ( proiectului tehnic cu detalii de executie) si a documentelor cuprinse in cartea tehnica a constructiei.

Ascunde detalii

Cartea tehnica a constructiei

Finalizare Finalizare!

Fiecare construcţie, deci şi a ta, trebuie să aibă un jurnal de construcţie, denumit oficial: „cartea tehnica a constructiei”. În acest jurnal trebuie înregistrate toate actele si documentatiile ( inclusiv modificari avizate ale proiectului ), cât şi prevederi referitoare la expoatarea ulterioara, emise în toate etapele construirii casei visurilor tale, de la eliberarea certificatul de urbanism până la recepţia finală a lucrărilor.

Se întocmeşte şi se completează pe parcursul execuţiei de catre toţi factorii care concură la realizarea lucrărilor, prin grija inspectorului de şantier (sau diriginte). După recepţie, Cartea tehnică se completează în continuare, pe întreaga durata de existenţă a construcţiei, cu toate intervenţiile asupra acesteia, prin obligaţia ta in calitate de beneficiar.

In plus orice modificare ulterioara a imobilului se va face mult mai usor in baza informatiilor inregistrate.

Informaţiile detaliate privind cartea tehnica a constructiei sunt specificate prin prevederile legale în vigoare.

Nu uita că fiecare modificare semnificativă care are un impact asupra planului de construcţie trebuie convenită cu arhitectul si poate modifica mai mult sau mai putin conditiile contractuale in relatia cu executantul

Ascunde detalii

Documentarea etapelor din procesul de construire a casei

Finalizare Finalizare!

Ai grijă ca însemnările din cartea tehnica a constructie să fie actualizate. Păstrează procesele verbale de recepţie, analiză şi verificare (de exemplu, procesul verbal privind nivelul de etanşeitate al instalaţiilor de gaze sau cel înctomit pentru funcţionarea ventilaţiei gravitaţionale, măsurarea etanşeităţii aerului) după finalizarea etapelor procesului de construire.

Ascunde detalii

Pregătirea documentaţiei fotografice cu etapele procesului de construire a casei

Finalizare Finalizare!

Pregătirea unei documentaţii fotografice despre construcţia casei te poate ajuta in cazul eventualelor reclamaţii, ori la reconstrucţia sau renovarea casei. Poate că vei dori să arăţi prietenilor tăi pozele cu casa sau să schimbi impresii cu alţi investitori. (începe un blog foto cu pozele făcute pe şantier şi documentează etapele de construire a casei) .

Pentru a salva datele, este necesar sa te loghezi.