Prima etapa: Planificarea si finantarea

Lista mea: Alegerea terenului

Ascunde detalii

Unde ţi-ar plăcea să locuieşti?

Finalizare Finalizare!

Atunci când îți faci planul de acțiune, trebuie să iei în calcul câteva aspecte de care vor depinde ulterior alegerile arhitectului, ale echipei de meșteri sau ale altor profesioniști din domenii conexe. După conturarea bugetului, primul pas este alegerea zonei în care dorești să construiești casa visurilor tale. În funcție de această decizie, vei locui într-o zonă agitată sau liniștită, vei avea sau nu grădină cu flori sau parcare și îți vei croi dimensiunea casei în funcție de suprafața terenului. Atunci când faci bugetul preliminar al proiectului, nu uita să iei în calcul nu doar cheltuielile legate de teren și construcția propriu-zisă, ci și cheltuielile ulterioare de întreținere.

Ascunde detalii

Oraş, sat sau suburbie

Finalizare Finalizare!

Casa în care vei locui este mai mult decât o simplă construcție. Este căminul la care te întorci zi de zi după orele de lucru, pentru a te relaxa și a-ți reîncărca bateriile. Este important să îți analizezi stilul de viață și să decizi dacă preferi agitația și tumultul specifice orașului, liniștea suburbiilor sau calmul și aerul proaspăt de la sat. Familia poate fi în acest caz un bun sfătuitor bun.

Ascunde detalii

Infrastructură

Finalizare Finalizare!

Unul dintre primele lucruri de care trebuie să ții cont este proximitatea mijloacelor de transport în comun. De asemenea, accesibilitatea zonei atunci când circuli cu mașina personală este foarte importantă. Chiar dacă deţii o mașină personală, există întotdeauna și situații în care trebuie să circuli cu mijloacele de trasnport în comun. Prezența unui centru comercial, a unei farmacii, a spațiilor verzi sau pentru petrecerea timpului liber (cinematograf, piscină, parc, spații culturale) sunt alte puncte de reper de care trebuie sa ții cont atunci când alegi terenul. Odată cu trecerea timpului devin importanți și alți factori precum distanțele până la o grădiniță și o școală cu reputație bună.

Întotdeauna trebuie puse în balanța nevoile familiei tale. Dacă vei locui cu părinții, bunicii, copiii sau chiar cu toată familia va trebui să faci un compromis între apropierea de o grădiniță unde copiii fac gălăgie toată ziua și a unui parc liniștit unde se pot relaxa bunicii.

Interesează-te care este regimul de înălțime al clădirilor din apropiere și ce dezvoltări deja stabilite există în cartier pentru a nu avea surpriza neplăcută de a avea priveliștea obturată de un alt bloc. Ai grijă să nu existe vreun plan pentru un drum național sau autostradă în imediata apropiere a lotului pe care ți-l dorești.

Ascunde detalii

Tipul terenului

Finalizare Finalizare!

Află care este statutul terenului pe care dorești să îl achiziționezi și modificările ulterioare care îi pot fi aduse.

Autenticitatea dreptului de proprietate asupra terenului este foarte importantă. Aceasta trebuie verificată cu ajutorul unui notar / avocat. La fel trebuie verificată și corectitudinea și exactitatea cu care a fost trasată parcela (limitele de proprietate). În multe cazuri datele precizate în actele cadastrale nu corespund cu situația reală, astfel încât, în urma măsurătorilor ulterioare puteți constata existența unei diferențe de până la 20-50 mp sau chiar mai mult, suprafață pe care, de altfel, o plătiți suplimentar.

Deși terenul ales poate fi unul care pare să îndeplinească toate criteriile, este bine să te asiguri că nu vei avea surprize și că poți construi acolo casa visurilor tale.

De exemplu, dacă terenul este în pantă și bugetul tău este limitat, trebuie să ții cont de cheltuielile suplimentare impuse de realizarea unei fundații speciale. Aceeași atenție sporită trebuie avută și atunci când lotul se află în imediata apropiere a unui lac, unde distanța mică până la pânza freatică presupune lucrari și bugete suplimentare.

Trebuie evitate terenurile care prezintă rupturi, terenurile foarte sărace în vegetaţie, terenurile aflate în adâncituri ale zonei în care este amplasat. Acesta este momentul în care este absolut necesar sfatul unui specialist. Recomandările tehnice pe care ți le face un arhitect încă din faza alegerii terenului te pot scuti de multe neplăceri mai târziu.

Ascunde detalii

Tipul de sol

Finalizare Finalizare!

Calitatea solului este esențială atunci când construiești o casă. Solul nu trebuie să fie unul sedimentar (deoarece se ridică la îngheț) şi nu trebuie să aibă în compoziție turbă (specifică solurilor mlăştinoase). Trebuie verificat de asemenea şi nivelul pânzei freatice. Dacă există orice fel de îndoieli, este recomandată verificarea condiţiilor geologice înainte de a cumpăra terenul, pentru că un lot amplasat pe un sol nepotrivit poate duce la o creştere substanțială a costurilor de construire. În această fază poți apela la un specialist geotehnicean.

Ascunde detalii

Accesul pe şantier

Finalizare Finalizare!

Atunci când construiești o casă, nu pierde din vedere faptul că pe acel teren va fi amplasat un șantier. Cu cât acesta permite un acces mai facil, cu atât bugetul va fi mai mic și munca mai ușoară. Nu este suficient ca șantierul să fie ușor de accesat doar vara, deoarece construirea casei se va desfășura pe parcursul mai multor anotimpuri. Camioanele care vor livra materialele de construcții, care pot ajunge la multe tone, trebuie să poată ajunge la destinație și pe ninsoare, și pe îngheț, dar și pe caniculă sau ploaie.

Daca există restricții cauzate de relief, pante prea înclinate, teren accidentat, este bine să te gândești cum vor putea fi evitate sau depășite. Un teren înconjurat de câmp mocirlos și pante primejdioase poate deveni neatractiv și poate reprezenta o mare problemă atât financiară cât și din alte puncte de vedere (eliberarea autorizației de construcție, branșarea la utilități, etc.)

Ascunde detalii

Cartierul (vecinii)

Finalizare Finalizare!

Discuţiile cu viitorii vecini pot reprezenta o sursă prețioasă de informaţii – atât despre ceilalți locatari, cât și despre „viața de cartier”: zgomotele produse de barurile sau cluburile din zonă, de apropierea unui aeroport sau a unui depou a mijloacelor de transport in comun, etc. Dacă decizia asupra cumpărării terenului este finală, veți putea amenaja casa alături de arhitect casa în așa fel încât dormitoarele să fie pe partea opusă sursei de zgomot.

Este de evitat vecinătatea unităților militare deoarece există posibilitatea neacordării autorizației sau a apariției unor costuri suplimentare. De asemenea, sunt de evitat zonele apropiate de aeroporturi și echipamente de aviație (pentru construcții pe astfel de terenuri este nevoie de acceptul Autoritătii Aeronautice, de costuri suplimentare și de proiectanți autorizați).

E nevoie de o analiză atentă a vecinătății unor zone industriale poluante, sau a prezenței la distanță relativ mică a unor ferme zootehnice care pot emana mirosuri greu de suportat – trebuie să se țină cont și de direcția vântului, chiar dacă această fermă se află la o oarecare distanță. Vecinătatea unor gropi de gunoi, a unor depozite sau a unor construcții înalte pot face ca zona aleasă să nu fie potrivită pentru o locuință.

Ascunde detalii

Perspective urbanistice

Finalizare Finalizare!

Certificatul de Urbanism poate fi de mare ajutor atunci când cumperi un teren. Documentul conţine normele care se aplică în cazul unei construcţii: înălţimea maximă, procentul din teren ocupat de construcţie, coeficientul de ocupare a terenului, retragerile minime admise sau destinaţia obiectivului (locuinţe, birouri, comerţ, industrie). Alte avize sunt cele ale furnizorilor locali de utilităţi, cum ar fi Distrigaz, Electrica sau Romtelecom, iar uneori şi avizele de circulaţie sau de mediu. Astfel vei ști de la bun început pe ce perspectivă te poți baza și cum să îți orientezi casa.

În funcție de acest document se poate elibera autorizația de construire, astfel că acest certificat de urbanism are o importanță capitală atunci când cumperi un teren.

Ascunde detalii

Utilităţi disponibile

Finalizare Finalizare!

Planul de rețele, cu utilitățile aferente reprezintă un argument esențial atunci cand achiziționezi terenul pentru casa visurilor tale. Un teren poate avea un preț mai mic atunci când nu are utilități, însă cheltuielile și eforturile ulterioare pot reprezenta un disconfort mai ridicat decât achiziționarea unui teren mai scump, deja branșat. Costurile de racordare la utilităţi pot varia semnificativ în funcție de mulți factori.

Foarte important este că faptul că nu se poate construi pe un perimetru foarte mare în cazul în care terenul este străbătut de conducte de gaz deoarece există constrângeri specifice. Nu este recomandată cumpararea unui teren în apropierea liniilor electrice de mare tensiune deoarece câmpurile magnetice pot influența negativ sănătatea oamenilor, iar autorizația de construire vă poate fi refuzată.

Ascunde detalii

Protejarea naturii şi conservarea monumentelor

Finalizare Finalizare!

În cazul în care dorești să cumperi un teren construit, urmând să demolezi construcția pentru a-ți dezvolta propriul proiect de casă, interesează-te dacă nu există restricţii privind protecția naturii şi conservarea monumentelor. Unele clădiri vechi care sunt protejate de anumite prevederi și care nu pot fi demolate sau nu permit reconstrucţia pe acel lot.

Pentru a te asigura că terenul dorit este în parametri legali care te avantajează, contactează Comisia Monumentelor istorice din județ sau un arhitect care îți poate oferi sfaturi relevante.

Mai multe detalii

In funcţie de teren, poţi alege tipul de structură a casei. Intră pe www.ytong.ro!
Mai multe detalii

Lista mea: Acoperire financiară

Ascunde detalii

Acoperire financiară

Finalizare Finalizare!

Este recomandat să fii realist atunci când îți faci planul financiar. Ai nevoie de estimări cât mai precise privind sumele pe care le poți investi în construirea casei visurilor tale și ulterior în întreținerea acesteia lună de lună. Costurile pentru construirea unei case depind foarte mult de condiţiile locale, de complexitatea și suprafața imobilului, dar şi de normele de executare. De aceea nu pot fi făcute estimări generale, costurile variind în funcție de regiunea țării în care dorești să locuiești, de diferitele tipuri de planuri de casă, cât şi de conţinutul tehnic al acestora.

În general, ridicarea casei fără finisaje reprezintă aproximativ 35-45% din totalul bugetului pentru construcția unei case „la cheie” (gata de locuit).

Verifică preţurile din zonă şi compară-le. Întreabă-ţi prietenii şi cunoştinţele despre costurile de construire (de exemplu care este plata pe oră solicitată de un meșter). Suma finală implică mulţi factori legați de procesul de construire care trebuie avuți în vedere la efectuarea analizei de costuri. Îţi recomandăm să ceri oferte de preţ pe baza bugetului întocmit de arhitect, ba chiar şi după diferite etape ale lucrărilor de construcţie. Cererea de ofertă se întocmește de către beneficiar sau de către arhitect / diriginte de șantier, având un conținut identic pentru toți ofertanții, și cuprinde, în mare: memoriile tehnice pe specialități, caietele de sarcini, antemăsurătorile, piesele desenate.

Ascunde detalii

Surse de finanţare

Finalizare Finalizare!

Există mai multe modalități de finanțare a casei visurilor tale: economisirea, vânzarea altei proprietăți, împrumut în familie sau contractarea unui credit bancar. Dacă alegi varianta creditului, îţi recomandăm să te interesezi despre opţiunile oferite de diverse bănci. Creditul se aprobă în funcţie de situaţia ta financiară. Statul te poate ajuta sub forma unor subvenţii nerambursabile (subvenţii pentru construcția caselor noi), însă şi în cazul acesta există factori restrictivi.

O altă modalitate este sistemul de economisire-creditare oferit de anumite bănci, însă în cazul acestor produse bancare trebuie să existe în prealabil o perioadă de economisire, prin urmare trebuie să te gândeşti la această sursă de finanţare din timp.

Îţi recomandăm să te documentezi serios pentru oricare dintre aceste variante direct la instituțiile avizate.

Ascunde detalii

Economisirea energiei şi atenția acordată problemelor de mediu

Finalizare Finalizare!

O casă eficientă energetic este o alegere excelentă. Nu este benefică doar mediului înconjurător, ci și bugetului familiei. Costurile ulterioare de întreținere vor fi mici (cheltuielile cu încălzirea sau răcirea locuinței reprezintă până la 80% din totalul cheltuielilor de întreţinere.)

Clădirile verzi trebuie să respecte norme din ce în ce mai stricte în Uniunea Europeană, însă avantajele unei case care respectă aceste norme sau care poate fi calificată drept „casă pasivă” sunt numeroase și asigură respectarea mediului și a ambientului în care cresc copii tăi, dar și economii substanțiale.

Ascunde detalii

Colectarea informaţiilor

Finalizare Finalizare!

Este indicat să strângi informații cât mai detaliate despre proiectul casei tale din mai multe surse. Profită de târgurile și expozițiile organizate în orașul tău. Consultă paginile de internet ale instituțiilor avizate și ale distribuitorilor de materiale. 

Lista mea: Ce specialiști este indicat să abordezi?

Ascunde detalii

Ce specialiști este indicat să abordezi?

Finalizare Finalizare!

Odată luată decizia de a-ți construi casa visurilor poți trece la pasul urmator: întocmirea listei specialiștilor din diverse domenii conexe de care vei avea nevoie și pe care este indicat să îi contactezi. Este bine să ceri sfatul persoanelor avizate pe parcursul întregului proces de alegere și construire a casei pentru a te asigura că rezultatul final este optim. Întotdeauna începutul este mai greu ! De cele mai multe ori când iți faci planuri de viitor simți nevoia să le poți vizualiza în detaliu!

Îți propunem mai jos specialiștii cu ajutorul cărora este indicat să pornești în aventura construirii casei.

  • Arhitect
  • Proiectanți de specialitate: inginer de rezistență, ingineri pentru instalații în construcții instalații sanitare, termice și electrice,
  • inginer topometrist și inginer geotehnician
  • Constructor
  • Diriginte de șantier
Ascunde detalii

Dirigintele de șantier

Finalizare Finalizare!

Dirigintele de șantier autorizat (inspectorul de șantier) va reprezenta interesele tale în relațiile cu toți factorii implicați (proiectanți, antreprenori, furnizori, prestatori de servicii) în realizarea unei construcții.

Dirigintele de șantier este persoana fizică însărcinată de către tine cu verificarea calității materialelor și a produselor necesare în lucrare și/sau cu verificarea execuției corecte a lucrărilor. Din punct de vedere legislativ, se impune obligativitatea urmăririi execuției lucrărilor prin intermediul dirigentelui de șantier autorizat (inspector de șantier). Lista diriginților de șantier autorizați poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Ascunde detalii

Arhitectul (este șeful de proiect)

Finalizare Finalizare!

Este unul dintre cele mai importante persoane în procesul de proiectare a clădirii. În baza temei de proiectare stabilită de către tine, arhitectul creează funcționalul, aspectul exterior al unei clădiri, realizează planurile de construcție care sunt necesare construcțiilor, realizează toate detaliile de execuție a construcției (detalii privind modul în care vor fi instalate aparatele de aer condiționat, centrale electrice și elementele de ventilație, detalii de cablare a sistemelor care trebuie să se regăsească în planurile clădirii), realizează și listele cu toate materialele de construcție necesare, inclusiv materialele necesare pentru exterior.

Arhitectul oferă asistență permanentă în timpul execuției.

Este recomandat ca deciziile în alegerea arhitectului să nu fie luate doar pe baza preţurilor. Nu totdeauna cea mai ieftină ofertă este şi cea mai avantajoasă. Un plan prost, cu greşeli, aduce mai multe cheltuieli ulterioare. Astfel că sumele pe care le vei economisi plătind un tarif mai mic șefului de proiect pot fi ulterior risipite pentru repararea greşelilor făcute de acesta. Un plan nepotrivit poate ruina de altfel toată investiţia. Iţi recomandăm să verifici referinţele arhitectului pe care l-ai ales, şi dacă ai posibilitatea, să discuţi cu clienţi mai vechi ai acestuia, astfel încât să semnezi un contract numai după ce ai primit suficiente informaţii.

Tema de proiectare determină conceptul de realizare a unei construcții, exprimând intenţiile investiţionale, solicitările funcţionale şi alte opţiuni ale beneficiarului, completate şi definitivate cu condiţionările tehnico-urbanistice generate de amplasament, coroborate cu prevederile din legislaţia şi normativele tehnice în vigoare, stabilite în colaborare cu arhitectul-şef de proiect şi, după caz, cu alţi specialişti.

Ascunde detalii

Proiectanţi de specialitate

Finalizare Finalizare!

Proiectantul de rezistență identifică răspunsul optim din punct de vedere structural, la ceea ce propune arhitectul și se pronunță asupra detaliilor structurale. Există o bună colaborare între arhitect și proiectantul de rezistență, pentru că cei doi stabilesc tipul structurii (zidărie portantă sau cadre beton). Proiectanții pentru instalații în constructii dimensionează și echipează clădirea cu utilități, in functie de necesitățile de confort și bună funcționare.

Ascunde detalii

Inginer topometrist, inginer geotehnician

Finalizare Finalizare!

Aceștia au un dublu rol. Ti-am arătat deja că poţi beneficia de cunoştinţele lor chiar din faza de selecţie a terenului în cazul în care lotul ales se află într-o zonă sensibilă din punct de vedere geologic. Ai nevoie de expertiza lor în prima fază a construcţiei, atunci când se verifică parametrii terenului. Este recomandat să efectuezi acest pas ca să poţi evita situaţiile neplăcute în care vei descoperi că terenul arată altfel în realitate decât pe hârtii. Poate fi necesară implicarea acestora și la trasarea limitelor casei, dar şi la specificarea acesteia pe hartă.

Inginerul topometrist preia configurarea(amprenta terenului) in cote pentru a-l ajuta pe arhitect în poziționarea clădirii pe teren și pentru realizarea pantelor pentru scurgerea apelor meteorice.

Ascunde detalii

Constructorul

Finalizare Finalizare!

Este un alt jucător cheie în procesul de construcţie. Astfel de lucrări pot fi executate doar de societăți cu domeniul de activitate în construcții.

Asta nu înseamnă că poţi accepta oferta oricui care dispune de o astfel de înregistrare, însă cei care nu au aşa ceva, pur și simplu nu pot derula astfel de activităţi. Este important ca toate acordurile să fie înregistrate prin contracte sau acorduri scrise. Îţi recomandăm ca şi în cazul proiectantului să verifici referinţele acestuia, să te consulţi cu clienţi mai vechi, deoarece aceștia te pot ajuta să apreciezi obiectiv partenerul cu care colaborezi

Un factor in luarea deciziei este ca firma de construcție să dețină ca personal angajat un RTE (responsabil tehnic cu execuția) și un CQ (controlul calității)

De asemenea, aceasta trebuie să fie o firmă certiificată ISO 9001 - sistem de management al calității

Poate fi foarte util să angajați executanți care sunt parteneri calificați ai unor producători deoarece aceştia corespund condiţiilor stricte verificate permanent de fiecare producători.

 

Pentru a salva datele, este necesar sa te loghezi.