Etapa a treia: Structura casei

Lista mea: Ce trebuie stabilit

Ascunde detalii

Plan standardizat (plan tip) sau plan personalizat

Finalizare Finalizare!

Există două variante dintre care poți alege planul de construcție al casei. În cazul în care dispui de un buget consistent, poți alege varianta de a solicita un proiect personalizat terenului și nevoilor tale. Dacă bugetul este mai mic, poți opta pentru un proiect standard ce poate fi personalizat, ale cărui costuri, mai reduse, sunt deja confirmate. YTONG îți propune sisteme de zidărie complete pentru realizarea casei tale indiferent de tipul de proiect ales. Mai multe detalii pe: http://www.casalagalben.ro/

Ascunde detalii

Stilul de viaţă

Finalizare Finalizare!

Indiferent de tipul de proiect pentru care optezi, este recomandat să ții cont de stilul de viață al familiei tale. Poți stabili tipul încăperilor de care ai nevoie răspunzând la următoarele întrebări:

 • cât timp petreceţi de obicei acasă?
 • cât de des aveţi musafiri?
 • cum îşi petrec membrii familiei timpul liber, împreună sau separat?
 • vă plac mesele mari luate în familie sau gătiţi şi mâncaţi acasă foarte rar?
 • munciţi de acasă?
 • unde se joaca copii ?
  Ascunde detalii

  Numărul persoanelor care vor locui în casă

  Finalizare Finalizare!

  Distribuția camerelor este decisă tinând cont de numărul persoanelor care vor locui în casă, legăturile existente între ele, frecvența cu care rămân musafirii peste noapte etc. Astfel vei fi sigur că fiecare va beneficia de „colțișorul” personal în casa visurilor tale.

  Ascunde detalii

  Viitorul

  Finalizare Finalizare!

  Casele sunt construite pentru uz îndelungat. De aceea este bine să iei în calcul și eventualele schimbări ce pot surveni în viața ta, precum copiii, mutarea părinților sub același acoperiș, etc. Trebuie să ai în vedere faptul că pe parcursul vieţii numărul persoanelor care stau în casă se poate schimba de mai multe ori.

  Ascunde detalii

  Dimensiunile casei

  Finalizare Finalizare!

  În funcție de aceste criterii vei avea date aproximative ce te pot ajuta în luarea unei decizii in ceea ce priveste suprafata casei. Dimensiunile casei joacă un rol decisiv în bugetul alocat ulterior întreţinerii clădirii, deoarece în cazul suprafeţelor mari cheltuielile de întreţinere cresc proporțional.

  Ascunde detalii

  Soluţii de economisire a energiei

  Finalizare Finalizare!

  Economisirea energiei începe din faza elaborării proiectului tehnic. Dacă vei opta pentru o casă cu o amprentă simplă, cu o formă geometrică clasică, vei beneficia de un consum mai mic de energie (casele care au formă cubică consumă foarte puțină energie pentru încălzire sau răcire). Clădirile cu terase și balcoane sau cu o amprentă complexă duc la formarea punților termice și implicit la un consum ridicat de energie.

  În paralel cu elaborarea proiectului de arhitectură trebuie luate decizii și asupra soluțiilor tehnice, precum tehnologia de construire, tipul materialelor alese sau tipul de aerisire. În acest stadiu trebuie alese soluții eficiente energetic deoarece în etapele următoare, modificările sunt foarte dificil de realizat și implică costuri ridicate.

  Această etapă este realizată cu ajutorul arhitectului și structuristului. Nu uita că sfatul specialiștilor este necesar construirii optime și alegerii soluțiilor de ultimă oră în economisirea energiei.

  Ascunde detalii

  Stilul arhitectural

  Finalizare Finalizare!

  Alege un stil modern, potrivit timpurilor noastre care, în acelaşi timp, să reflecte și personalitatea ta. Aspectul exterior al clădirii trebuie să corespundă de asemenea prevederilor din Planul Urbanistic Zonal.

  Ascunde detalii

  Costuri locale de construire

  Finalizare Finalizare!

  Costurile de construire diferă în funcţie de zona aleasă. Poti economisii alegand solutiile si tehnologiile optime. Totodata sfatul specialistilor duce la o economisire sigura. Nu uita sa-ti calculezi costurile corect in functie de materialele folosite de exemplu: pentru zidarie cost/mp finisat, pentru acoperis cost/mp s.a.m.d.

  Lista mea: Compartimentarea casei

  Ascunde detalii

  Numărul etajelor

  Finalizare Finalizare!

  Stabilește numărul de etaje pe care dorești să le aibă casa visurilor tale. Unul dintre beneficiile casei cu un singur nivel este că asigură un stil de viaţă confortabil şi fără obstacole chiar şi odată cu trecerea timpului. Pe de altă parte, casa prevăzută cu etaje reprezintă o soluţie pentru convieţuirea mai multor generaţii și este recomandată pentru rezolvarea condiților impuse de terenul ales.

  Ascunde detalii

  Numărul camerelor

  Finalizare Finalizare!

  Gândeşte-te la numărul camerelor de care ai nevoie. Nu uita să iei în considerare şi acele încăperi care pot contribui la confortul tău în timp, poate vei avea nevoie de o spălătorie separată sau de o cameră în care să usuci rufele, ori un birou sau o cameră de oaspeţi în plus. Stabileşte suprafaţa utilă necesară fiecărei camere.

  Ascunde detalii

  Suprafaţa

  Finalizare Finalizare!

  Ai grijă ca suprafaţa casei să fie în armonie cu numărul locatarilor şi cu stilul lor de viaţă. Nu uita că încălzirea spațiilor neutilizate duce la creșterea nejustificată a facturilor la energie. Idealul ar fi ca acestea sa nu existe.

  Ascunde detalii

  Compartimentarea spaţiului interior

  Finalizare Finalizare!

  Îţi recomandăm să stabileşti în prealabil relaţia dintre încăperile casei visurilor tale: este indicată separarea spaţiilor comune (sufrageria cu zona de luat masa) de zonele de dormit și de bai. În ceea ce priveşte combinaţia sufragerie – bucătărie - cameră de zi gândeşte-te la stilul care corespunde obiceiurilor tuturor celor care vor locui în casă. Poți opta pentru bucătărie deshisă sau separată. 

  Ascunde detalii

  Forma acoperişului

  Finalizare Finalizare!

  De obicei Planul Urbanistic Zonal reglementează şi forma acoperişurilor. Aceasta este stabilită în funcție de arhitectura zonei zonei, stilului arhitectonic, fiind influențată de imaginea generală a satului sau a oraşului respectiv si de zona climatica in care va fi amplasata. Dacă în PUZ nu sunt prevăzute condiţii privind acoperişul, vei putea să hotărăşti alături de arhitect ce formă să aibă acesta (plat, înclinat sau în formă de cort - în două sau mai multe ape).

  Ascunde detalii

  Subsol

  Finalizare Finalizare!

  Decizia de a realiza un subsol va influența costurile totale ale casei. În condiţii bune de teren construirea unui metru pătrat de subsol costă cu 20-30% mai mult decât construirea parterului. Pe baza experienţei noastre minim 90% dintre investitorii privaţi îşi aleg o casă fără subsol. Înainte de a începe lucrările trebuie analizat dacă aceste costuri aferente justifică utilitatea spaţiului. 

  Ascunde detalii

  Spaţii utile (de gospodărie)

  Finalizare Finalizare!

  Nu uita nici de spaţiile de depozitare. Este unul dintre tipurile de spațiu care se dovedește întotdeauna insuficient. Fie că este vorba despre o cămară sau un dressing, există mereu lucruri de depozitat la indemână, însă nu la vedere.

  Ascunde detalii

  Garajul

  Finalizare Finalizare!

  Stabileşte dacă ai nevoie de un garaj separat sau lipit de casă ori doar de un spaţiu acoperit pentru a parca maşinile familiei. Un garaj construit împreună cu casa este o soluţie deosebit de practică, însă creşte considerabil amprenta casei şi poate afecta consumul general de căldură-energie. În ceea ce priveşte garajul construit separat, gândeşte-te la condiţiile meteorologice: în funcție de acestea ar putea fi recomandată acoperirea intrării. Nu uita nici de proiectarea drumului de acces până la garaj.

  Ascunde detalii

  Grădina

  Finalizare Finalizare!

  Curtea trebuie de asemenea gândită incat să răspundă nevoilor familiei. Poți opta pentru o grădină de zarzavaturi, de flori, un spațiu pentru bronzat acoperit cu gazon sau un teren de joacă. Dacă ai nevoie de ajutor, consultă un specialist în amenajarea grădinilor. 

  Ascunde detalii

  Terasă

  Finalizare Finalizare!

  Nu uita de proiectarea terasei, în special dacă îţi place să bei cafeau în aer liber sau să te relaxezi la un pahar de vin. Alege între o terasă descoperită sau acoperită. La stabilirea măsurilor terasei poţi avea în vedere şi ocaziile când vei avea musafiri. Poate vei dori să petreci un timp cu ei pe terasă dacă vremea îţi permite.

  Ascunde detalii

  Balcon

  Finalizare Finalizare!

  Dacă dorești un balcon, alege pe ce parte a casei dorești să fie amplasat. Trebuie să ai în vedere că un balcon construit cu tehnologia tradiţională poate funcţiona ca o punte termică şi astfel poate contribui la creşterea consumului de energie în procesul de încălzire. In cazul balcoanelor/logiilor este esential ca acestea sa fie corespunzator hidroizolate si sa fie prevazute cu sisteme de evacuare a apelor pluviale. Poţi construi balconul şi din elemente de planşeu.

  Lista mea: Structura casei

  Ascunde detalii

  Tipul de perete

  Finalizare Finalizare!

  Alege soluţia optimă pentru tine: casă cu perete într-un singur strat (fig.1) sau în două straturi (fig.2) (zid plus strat termoizolator - multistrat) sau poate chiar mai multe straturi cu termoizolare inclusă.

  Structură perete cu un singur strat - ilustraţie:
  Fig.1 Peretele într-un un singur strat (monostrat) are o structură cu dublu rol: susţinere şi termoizolare. Dacă pentru tine este important să te poţi muta cât mai repede posibil în noua casă, peretele monostrat este soluția cea mai bună. Nu mai ai nevoie de termoizolare suplimentară. Atunci când optezi pentru un timp de construire mai scurt totodata aceasta varianta are și costurile cele mai mici. De asemenea, în acest caz, vei cumpăra mai puține materiale și vei da mai puțini bani pe manoperă.
  Consultă aici detaliile practice privind peretele monostrat: http://www.ytong.ro/ro/content/sisteme_de_pereti_monostrat_ytong_1829.php

  Structură de perete cu termoizolare aplicată - ilustraţie:
  Fig.2 Structura de perete cu termoizolare presupune un material termoizolator aplicat într-un strat distinct pe perete. În acest caz valoarea coeficientului de transfer termic (valoarea U) a structurii va fi definită si de grosimea termoizolaţiei aplicate. Pentru mai multe informaţii privind structura de perete termoizolat aplicată aici: http://www.ytong.ro/ro/content/sisteme_de_pereti_multistrat_ytong_1831.php

  Ascunde detalii

  Materiale de construcţie

  Finalizare Finalizare!

  Când alegi materialele de construcţii, verifică atent caracteristicile acestora din punct de vedere al fizicii construcţiei, deoarece acestea influenţeaza volumul pierderilor de căldură din casa ta. În imaginea de mai jos (fig.3) poţi observa modul în care se disipă pierderile de căldură din interiorul clădirii:

  ← 25-35% prin pereţii exteriori,

  25%-30% prin ferestre,

  ↑ 25-30% prin sistemul de aerisire,

  ↑ 25-30 % prin acoperiş,

  ↓ 10-15% prin subsol,

  → 10-15% prin balcon. 

  Fig.3 Cheltuielile cu blocurile de zidărie constituie doar 10-15% din totalul bugetului de construcţie.

  Este bine să investești suma corectă în elementele de zidărie în așa fel încât să poți beneficia de pereți care oferă cel mai bun coeficient de termoizolare. Deși inițial bugetul mai mare poate să pară redundant, vei realiza ulterior ca facturile la energie vor fi considerabil mai mici, astfel vei amortiza investiția în cel mai scurt timp. Nu uita că peretele constituie un element de structură de bază care nu mai poate fi schimbat mai târziu Atunci când alegi materialele de construcţii, trebuie să ai în vedere următoarele informații:

  • Să aibă cerificările necesare, să prezinte garanții din partea producătorului
  • Poti verifica simplu provenienta si calitatea materialului accesand www.rad-dop.com unde cu ajutorul numarului DOP sau ID, care le gasesti pe eticheta materialului, vei primi certificatele de calitate si productie care atesta autenticitatea produsului cumparat.
  • Este preferabil să fie de produție internă, pentru a evita costurile ridicate de transport spre șantier
  • Să aibă în compoziție doar materii prime naturale
  • Optează pentru sisteme complete de construcții, fiind preferabil să achiziționezi alături de blocurile de zidărie toate elementele componente pentru realizarea pereților
  • Fii atent la parametrii fizici ai construcției pe care o realizezi (izolare termică, rezistenţă la foc, acustică etc.)
  • Optează pentru cele mai moderne tehnologii de construcţie a zidurilor
  • Analizează costurile precise luând în calcul elementele de mai sus
  Ascunde detalii

  Economisire a energiei, a materialelor de construcţii, tehnologie economă

  Finalizare Finalizare!
  Panouri de construcții tăiate la dimensiune.

  Încearcă să folosești la construirea casei numai materiale și tehnologii care garantează un nivel minim de consum al energiei. Parametrul care influenţează pierderea energiei prin pereţii exteriori este valoarea U, coeficientul de transfer termic. Trebuie sa sti faptul ca o valoare a coeficientului de transfer termic U mai mica asigura un consum de energie mai scazut. Coeficientul de transfer termic (U) se referă la pierderile de energie ale clădirii. Această valoare arată cantitatea de energie transferată (pierdută) pe unitatea de suprafaţă (mp), și implicit diferite structuri de zidărie pot fi comparate între ele. Valoarea U a unor pereţi cu eficienţă ridicată din punct de vedere energetic este de 0,15-0,20 W (m²K). Normele actuale permit valori egale sau mai mici de 0,45 W(m²K).

  Ascunde detalii

  Costurile de construire a zidurilor

  Finalizare Finalizare!

  Întocmeşte un buget cât mai detaliat. Pe lângă preţul calculat pe metru pătrat pentru construirea pereţilor, cheltuielile pentru realizarea completă a zidurilor includ şi costurile de transport ale materialelor spre șantier, a deşeurilor spre locurile avizate, cantitatea necesară de mortar, materiale necesare tencuirii, precum şi manopera. Nu uita de factorul de timp, deoarece cu cât construcţia durează mai mult, cu atât cresc şi cheltuielile.

   

  Alege soluții eficiente energetic, materiale termoizolante de calitate, chiar dacă prețurile inițiale sunt mai ridicate. Vei incepe să economisești sume subtanțiale imediat ce vei începe să locuiești în noua casă prin facturile mici la energie.

   

   

  Ascunde detalii

  Tehnologii si sisteme în construcţii

  Finalizare Finalizare!

  Informează-te dacă în gama de produse a producătorului de materiale de construcţii pe care l-ai ales există şi sisteme complete de zidărie care să includă și buiandrugi, elemente care rezolva puntile termice, elemente pentru cofrare, elemente de termoizolare.

  Despre sistemul complet de construire Ytong poţi afla mai multe aici:

  Informează-te despre beneficiile unui sistem complet de zidărie:

  • parametrii de termizolare ai pereţilor casei sunt superiori;
  • o casă construită din materiale omogene, care permit constructiei sa respire (un coeficient de difuzie mai mic de 10 este ideal),este mai eficienta din punct de vedere al termoizolaţiei, iar astfel pot fi excluse pericolele privind condensul, mucegaiul, igrasia;
  • permite construirea simplu si rapid .
  Ascunde detalii

  Încălzirea

  Finalizare Finalizare!

  Stabileşte ce sistem de încălzire preferi. Trebuie să ai în vedere costurile diverselor surse de energie şi cât de ușor pot fi folosite. De exemplu încălzirea cu gaze este mai scumpă decât cea cu cărbuni, însă este mult mai practică. Nu uita că sistemul de încălzire ales va afecta şi proiectul tehnic al casei – dacă vrei să montezi o centrală, va trebui să asiguri şi spaţiul necesar, respectiv încăperea unde aceasta va fi amplasată. In egala masura, o centrala in condesatie va avea nevoie de suprafete radiante mai mari, dimensiunile si amplasarea acestora trebuind luata in calcul inca din faza de proiectare. Pentru acest tip de centrala se recomanda utilizarea incalzirii in pardoseala.

  Ascunde detalii

  Ventilaţia

  Finalizare Finalizare!

  Alegerea modelului optim de ventilaţie este importantă nu doar din perspectiva creşterii confortului spaţiului de locuit, ci are efecte şi asupra consumului de energie a clădirii. Pierderea căldurii prin sistemul de aerisire poate reprezenta chiar şi 30% din totalul pierderilor de energie a întregii clădiri. Pentru economisirea energiei este recomandat să analizezi ideea de a monta un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură sau unui sistem complet cu schimbător de căldură.

  Ascunde detalii

  Luarea deciziei

  Finalizare Finalizare!

  Solicită opinia experţilor şi strânge cât mai multe informaţii despre materialele de construcţii şi despre tehnologiile folosite în acest domeniu.

  Mai multe detalii

  Cu Ytong poţi construi pereţi exteriori termoizolanţi şi astfel faci economii de energie şi bani.
  Mai multe detalii

  Lista mea: Organizarea construcţiei

  Ascunde detalii

  Programul lucrărilor

  Finalizare Finalizare!

  În faza de stabilire a programului lucrărilor este recomandat să te sfătuiești cu un specialist – dirginte de santier, sau constructorul. Stabiliți clar etapele lucrării și termenele de executare pentru fiecare dintre ele. Programul construirii trebuie adaptat condițiilor meteorologice, în funcţie de anotimp. Vă sfătuim să aveți un contract semnat cu firma care execută lucrările pentru a te asigura că vor fi respectate deciziile luate împreună.

  Ascunde detalii

  Panoul de șantier

  Finalizare Finalizare!

  Nu uita să montezi panoul de șantier într-un loc vizibil pentru identificarea santierului. Dimensiunile minime ale acestuia sunt 60/90 cm, care necesita afisarea unei vederi de ansamblu a imobilului. Informaţiile menţionate în acest tabel sunt stabilite prin legislaţia în vigoare și includ denumirea si adresa obiectivului, datele beneficiarului, ale proiectantului si antreprenorului, numarul autorizatiei etc.

  Modelul pentru panoul de identificare a investitiei este stabilit potrivit Ordinului Ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului nr.63/N din 11 august 1998.

  Ascunde detalii

  Conductele prin care sunt aduse utilităţile pe şantier

  Finalizare Finalizare!

  Alimentarea cu apă și curent este indispensabilă oricărui proiect de casă, încă din etapa de șantier. Accesul la aceste resurse trebuie asigurat, iar in situatia in care imobilul va accesa aceste surse si in exploarare, organizarea de santier se va racorda cu utilitatiile la bransamentele retelei, ca urmare a incheierii unui contract de racordare cu furnizorul. Energia electrică poate fi produsă şi cu ajutorul unui generator prin construirea unei instalații temporare sau prin cuplarea la instalația electrică a unui vecin (în cazul în care există un acord cu acesta ). Sursa electrica trebuie sa reziste la utilajele electrice folosite pe perioada executiei constructiei.

  Ascunde detalii

  Protecţia muncii şi igiena pe şantier

  Finalizare Finalizare!

  Atrage atenţia dirigintelui de şantier asupra prevederilor privind protecţia muncii. Pentru mai multe informaţii consultă Legea 319/2006 privind protecția și securitatea muncii.

  Ascunde detalii

  Asigurarea perimetrului de construcţie

  Finalizare Finalizare!

  Marchează clar suprafaţa șantierului. Nu uita că înconjurarea terenului este prevăzută prin lege. Există posibilitatea de a apela și la serviciile unei firme de pază şi protecţie în vederea asigurării pazei terenului pe perioada desfășurării lucrărilor.

  Ascunde detalii

  Logistica necesară construcţiei

  Finalizare Finalizare!

  Stabileşte cu firma constructoare locul unde vei amplasa și depozita materialele de construcţii şi locul unde vei păstra uneltele şi sculele. Trebuie să stabiliţi împreună unde vor fi amplasate toaleta (wc-ul poartabil), vestiarul și containerul pentru gunoi.

  Este recomandat ca materialele de construcţii să fie depozitate într-un spaţiu acoperit pentru a fi protejate de precipitații. Dacă nu există această posibilitate, ele pot fi păstrate in şantier, pe suprafeţe netede şi solide, având pantă de scurgere pentru a evita acumulările de apă în exces pe termen lung. Pentru a asigura condiţiile optime de depozitare a materialelor de construcţie este necesară cunoaşterea instrucţiunilor din partea producătorilor, deoarece pot exista condiţii speciale pentru fiecare material în parte.

  Iti recomandam crearea de spaţii libere înaintea sosirii materialelor de constructii, pentru depozitarea temporară şi manipulare. Spre exemplu, amplasarea corectă a paleţilor de zidărie pe grosimi şi destinaţii, împreună cu o planificare a etapelor de zidire, poate salva timpii pierduţi la realizarea construcţiei.

  Interesează-te dacă depozitul de materiale de construcții îți oferă posibilitatea de a livra produsele în mai multe etape. Acest lucru ar putea să te ajute la fața locului in castigarea de spatii libere suplimentare pentru manevrarea acestora si pentru a usura ordinea si curatenia in santier.

  Manipularea materialelor este indicat a se realiza cu utilaje mecanizate cu prinderi specifice: motostivuitoare cu furcă simplă, iar în cazul macaralelor turn sau automacarale, folosind o piesă de cuplare profil “C”.

  Dacă te vei ocupa personal de transportul materialelor de construcţii, stabileşte cu constructorii tipul de materiale și cantitatea necesară.

  Ascunde detalii

  Prezenţa ta pe şantier

  Finalizare Finalizare!

  Este bine să fii o gazdă pe șantier. Verifică stadiul construcției și pune întrebări dacă ai nevoie de lămuriri. Prezenţa ta poate avea un efect stimulator asupra muncitorilor, prin urmare ritmul lucrărilor poate creşte, precum şi calitatea acestora. Dacă nu te simţi destul de pregătit în acest domeniu, este indicat să te bazezi dirigintele de santier si pe un arhitect care să te reprezinte pe parcursul construcţiei. Un arhitect cu experienţă, alături de un diriginte de șantier serios pot reprezenta garanția unei lucrări de calitate.

  Ascunde detalii

  Uneltele şi sculele

  Finalizare Finalizare!

  Înainte să cumperi uneltele, consultă constructorul. Fiecare tehnologie implică unelte și scule diferite. Cu ajutorul uneltelor de zidărie dezvoltate special pentru anumite tipuri de sistem pot fi accelerate și simplificate lucrările de construcţie. Ytong oferă o gamă largă de unelte de zidărie, printre care diferite tipuri de mistrie, drişcă, ferăstrău cu plăcuţe vidia, daltă, rindea, racletă de crestare sau mașină electrică de tăiat. 

  Ascunde detalii

  Spatiu Anexă pentru muncitori

  Finalizare Finalizare!

  Pe şantier trebuie asigurată o cladire de tip anexă provizorie pentru muncitori unde aceştia se pot odihni şi mânca. În acest scop cele mai potrivite sunt containerele prevăzute special în acest sens. Asigurarea acestei clădiri este o obligaţie a constructorului (în calitate de angajator). Informează-te în prelalabil pentru a ști dacă constructorul va amplasa un astfel de container pe șantier.

  Ascunde detalii

  Toaletă

  Finalizare Finalizare!

  Să nu uiţi de toaletele care trebuie amplasate pe șantier. Stabileşte de comun acord cu constructorul cine va fi cel care va suporta cheltuielile de chirie aferente. Asigurarea toaletei şi a duşurilor intră în sarcina investitorului privat, dar există cazuri când le poate asigura constructorul.

  Ascunde detalii

  Depozitul cu scule şi unelte

  Finalizare Finalizare!

  Stabileşte cu constructorul cine va asigura uneltele necesare pe şantier, cum ar fi mistria sau chiar betoniera. În cazul în care tu eşti cel care va face acest lucru, în calitate de investitor privat, îţi recomandăm să asiguri un spaţiu mic unui depozit unde aceste unelte pot fi păstrate în condiţii de siguranţă.

  Ascunde detalii

  Relaţiile cu vecinii

  Finalizare Finalizare!

  Dacă există şi alţi locuitori în apropierea terenului pe care va fi ridicată casa, informează-i despre începerea lucrărilor. În acest fel îți vei crea o relație bună cu vecinii încă de la început.

  Ascunde detalii

  Construcţie ecologică

  Finalizare Finalizare!

  Asigură un container pentru depozitarea deşeurilor din construcţii. Acest lucru trebuie stabilit cu constructorul. Nu uita că depozitarea selectivă a deşeurilor din construcţii este sarcina ta.

  Încearcă să găseşti modalităţi prin care construcţia să fie realizată ecologic și utilizează materiale care să aibă cele mai puține pierderi la finalul lucrarilor.

  Lista mea: Casa la Galben

  Ascunde detalii

  Achiziţonarea materialelor de construcţii

  Finalizare Finalizare!

  Informează-te cât mai bine despre materialele de construcţii utilizate. Pe internet, pe paginile de web ale companiilor producătoare de materiale de construcţii găseşti informaţii despre diferitele soluţii/posibilităţi disponibile sau poţi solicita opinia arhitectului şi/sau a comercianţilor de materiale de construcţii. Dacă ai timpul şi disponibilitatea necesară, poţi alege şi singur materialele şi poţi calcula preţurile cu ajutorul unor software-uri puse la dispoziţia clienţilor decătre producători.

  Este recomandat să soliciți sfatul specialiștilor în această etapa. Chiar dacă dorești să te ocupi singur, opinia constructorului sau arhitectului este foarte importantă. Nu uita să ceri factură si documentele de conformitate sau de garantie, deoarece aceasta sunt indispensabile în eventualitatea apariției unor reclamaţii ulterioare.

  Alege materiale de construcţii de calitate superioară de care te poţi convinge uşor solicitând și consultând declaraţia de performanţă , fişele tehnice ale producătorului, instructiuni de punere in opera si sau utilizare.

  Ascunde detalii

  Păstrarea ordinii pe şantier

  Finalizare Finalizare!

  Verifică şi pretinde constructorului ca muncitorii să respecte modul corect de păstrare şi gestionare a materialelor de construcţii, a uneltelor ,să menţină curatenia si ordinea pe şantier.

  Ascunde detalii

  Fundaţia

  Finalizare Finalizare!

  Fundatia este elementul care se afla in direct contact cu terenul bun de fundare, si reprezinta structura de rezistenta pe care este construita casa. Daca in viitor se prevede o supraetajare, este bine ca dimensiunile si conformatia acesteia sa tina cont de acest aspect inca din stadiul de proiectare. Te va scuti de costuri suplimentare in viitor.

  Ai grijă ca fundaţia să fie realizată si drenata corespunzător, conform planurilor. Pe langa functia de baza, preluarea greutatii date de cladire, trebuie sa te asiguri ca ea este bine hidro si termo izolata.

  Lucrarile de hidroizolare se impart in: hidroizolatii orizontale si hidroizolatii verticale realizate cu materialele specificate in proiectul tehnic, uzual: materiale bituminoase pensulabile, membrane bituminoase, mortare specializate si protectii sub forma de membrana din polietilena de inalta densitate.

  Lucrarile de hidroizolatii orizontale se executa la fundatia peretilor exteriori si interiori ai constructiei prin izolarea suprafetei de rezemare a zidariei pe fundatii, pentru a opri patrunderea umiditatii din fundatie in zidarie. Pentru intreruperea capilaritatii pamantului de sub stratul de beton, suport al pardoseii, se asterne un strat de pietris sau balast in grozime de minim 10cm. Ca masura suplimentara se realizeaza hidroizolatia orizontala si sub placa suport a pardoselii de la subsol. Lucrarile de hidroizolatii verticale sunt lucrari de etasare executate pe suprafata exterioara a fundatiei sau dupa caz a elevatilor din beton armat, pentru protejarea impotriva umezirii prin infiltrarea umiditatii din terenul de fundare. Se aplica de la nivelul talpii fundatiei pana la minim 30cm peste cota trotuarului de protectie sau a terenului amenajat.

  Pentru un nivel ridicat al panzei freatice ( mai ales la case cu subsol ), se va acorda o atentie sporinta in proiectare, dar si in executie prin utilizarea de tehnologii si materiale speciale, accesate de catre o echipa specializata. Recepţia structurii acoperite trebuie efectuată de un specialist în prezenţa ta (sau a arhitectului mandatat de tine) şi a dirigintelui de şantier. Predarea - recepţia structurilor menţionate trebuie înregistrată în jurnalul de construcţie, la rubrica potrivită.

   

  Ascunde detalii

  Placa suport pentru pardoseala de peste sol

  Finalizare Finalizare!

  La constructiile fara subsol este realizata prin turnarea unei placi de beton slab armate pe un strat suport constituit ditr-o sapa de egalizare hidroizolata la partea superioara si asternuta pe patul pietris/balast de minim 10cm grosime. Pentru o buna termoizolare iti recomandam interpunerea unui strat de termoizolatie orizontal si vertical pe peretii de contur, pentru a impiedica pierderea caldurii spre sol.

  Ascunde detalii

  Planseul peste subsol

  Finalizare Finalizare!

  Se realizeaza conform prevederilor din proiectul tehnic, grosimea stratului de beton si armarea placii fiind calculate si stabilite de proiectant, conform prevederilor normativelor si instructiunilor tehnice in domeniu.

  Daca subsolul este rece sau usor incalzit, pierderile de temperatura dinspre parter spre subsol se vor evita prin montarea unui strat de termoizolatie. Stratul de termoizolatie va avea o grosime considerabila pentru a asigura termoizolarea optima. Acest lucru desi ofera un confort termic, te poate obliga la costuri suplimentare prin inaltarea peretilor de la parter, pentru obtinerea spatialitatii prin mentinerea unei inaltimi libere mai mari.

  Pentru a evita costuri suplimentare iti recomandam ca termoizolarea sa fie realizata in doua straturi, unul din ele putand fi montat la intradosul planseului. In acest caz anumite materiale nu mai necesita nici macar finisare pentru pastrarea aspectului estetic si functional, oferind totodata si protectie la incendii.

  Ascunde detalii

  Construcția primului strat de zidărie

  Finalizare Finalizare!

  Acordă o atenţie sporită construcției cât mai profesioniste a primului rând de zidărie. Calitatea peretelui final depinde de construcția exactă a primului rând. Dacă foloseşti soluții de zidarie Ytong, specialistii companiei Xella pot trimite pe şantier, la cererea ta, un meșter zidar pentru demonstraţii tehnice care să ajute echipa de constructori la ridicarea primului rând, oferind sfaturi pentru optimizarea consumurilor si eficientizarea prin executia pe etape a zidariei.

  Ascunde detalii

  Construirea zidurilor

  Finalizare Finalizare!

  Construirea casei visurilor tale merge conform planului. Ai grijă ca toate detaliile construcţiei să fie realizate în mod profesional. Modul de lucru al zidarilor și profesionalismul acestora duc la o lucrare executată corect, care are caracteristici termice bune, rezistenţă şi proprietăți acustice de bună calitate. Blocurile de zidărie Ytong permit folosirea mortarului în pat subţire. Rapiditatea și eficiența construcţiei cresc prin utilizarea elementelor de îmbinare nut-feder precum şi a mânerelor de prindere cu mortarul în pat subţire.Pe link-urile de mai jos poţi vedea filmuleţe despre construcţia zidurilor cu blocuri de zidărie Ytong: https://www.youtube.com/watch?v=0A8QSReAX7w&feature=youtu.be

  Ascunde detalii

  Pereţii despărţitori

  Finalizare Finalizare!

  Delimitarea funcţiilor diverselor încăperi este realizată prin construirea pereţilor despărţitori. În acest sens trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Este foarte importantă greutatea materialelor utilizate astfel încât acestea să nu încarce planşeul. La fel de importantă este prelucrarea uşoară a materialelor. În acest caz pereţii interiori de la Ytong sunt o soluţie optimă. Un alt aspect important este reducerea nivelului de zgomot în interiorul spaţiului de locuit (de exemplu între dormitor-baie, camera de muzică-camera de zi).

  Ascunde detalii

  Planşeul

  Finalizare Finalizare!

  Planşeul este elementul de structură care desparte etajele clădirii. Execuţia planşeelor din beton armat monolit durează aproximativ trei săptămâni (cofrare, armarea planşeelor, turnarea betonului, decofrarea).

  Ascunde detalii

  Buiandrugi

  Finalizare Finalizare!

  Buiandrugii sunt elementele de structură ale unei construcţii cu ajutorul cărora se realizează golurile din zidărie pentru uşi şi ferestre în sistemul de zidărie neportantă, la pereţi exteriori sau interiori.

  Elementele de tipul buiandrugilor trebuie alese în așa fel încât să dispunem de un sistem de construcţie. În această etapă nu este recomandată combinarea produselor de la diverși producători. Alegerea produselor în sistem de construcţie este o soluţie optimă în realizarea acestor structuri fiind ideală și din punct de vedere al fizicii construcţiei, aspecte confirmate de rezultatele testelor efectuate de producători.

  În cazul în care ai ales elemente de buiandrugi din beton armat acordă o atenţie sporită termoizolaţiei externe.

  Ascunde detalii

  Acoperişul

  Finalizare Finalizare!

  Alege soluţia optimă pentru acoperirea casei visurilor tale. Componentele acoperişurilor tradiţionale sunt: şarpantă de lemn, învelitoare din tablă, şindrilă sau ţiglă. Cea mai modernă tehnologie de pe piaţă constă în utilizarea de punți care nu necesită lucrări de dulgherie la şarpantă, elementele pot fi montate imediat şi totodată au o capacitate ingnifugă şi de stocare a căldurii crescută.

  Ascunde detalii

  Ecologie

  Finalizare Finalizare!

  Gândeşte eco! Alege produse cu etichetă ecologică şi, pe cât posibil, foloseşte materiale de construcţii locale pentru că astfel poţi reduce considerabil cheltuielile cu transportul pe șantier şi nivelul de poluare. Pe toată durata construirii nu uita să acorzi o importanţă corespunzătoare protejării mediului. De exemplu, foloseşte des structurile auxiliare temporare, redu la un nivel minim cantitatea deşeurilor de construcţii și fii cumpătat în folosirea resurselor de energie (apă, curent).

  Ascunde detalii

  Ce urmează?

  Finalizare Finalizare!

  După realizarea structurii complete a casei (casa la galben) îţi recomandăm să parcurgi lucrările efectuate atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar şi să stabileşti lista cu lucrările care trebuie efectuate în continuare. Deşi poți crede că ai trecut de tot ce era mai greu, până la stadiul în care vei avea casa la cheie mai sunt multe de făcut, iar cheltuielile aferente precise nu pot fi stabilite şi planificate. În această fază poţi să verifici dacă structura clădirii a fost realizată la calitatea potrivită. Dacă nu, acum este momentul în care este recomandat să fie coractate erorile.

  Atenţie! Etapele pentru finalizarea completă a casei (zugrăvire, izolare, instalații electronice şi electrocasnice, mobilier etc.) pot implica cheltuieli importante, iar de multe ori valoarea acestora atinge cuantumul valoric al sumei deja plătite până aici. 

  Sfatul nostru

  Pachetul "Casa la galben" oferă soluţii complete de zidărie pentru construcţii eficiente energetic. Află mai multe pe www.ytong.ro
  Sfatul nostru
  Pentru a salva datele, este necesar sa te loghezi.